Banda: Bathory

2011.03.15. 12:25

A Bathory a black metal mozgalom úttörője, és egyben a viking metal előfutára is volt, felbecsülhetetlen hatást gyakorolva e két stílusra. A Bathory mögött a 38 évet élt Quorthon állt, aki 2004-ben halt meg.

A legendás debütlemez egy eltorzított Venomra emlékeztette az underground metal rajongóit. E csekély hangszeres képzettségről árulkodó, sátánista gondolkodású, primitív hangzású lemezről 1984-ben nem sokan gondolták, hogy egy új műfaj alapműve lesz. A következő lemez a The Return of Darkness and Evil szintén egy ős-gonosz remekmű volt. Tomas Forsberg, azaz Quorthon személyét, zenekarát találgatások, rejtélyek övezték, melyek folytán hatalmas kultusz lengte körül. Nem nevezte meg állandóan változó zenésztársait, ritkán adott interjút, és nem vállalt közösséget a kortárs black metal/thrash metal zenekarokkal.

Az 1990-es Hammerheart a viking metal előfutára. Quorthon itt vállalkozott először igazi éneklésre, a zenében a monumentális, drámai oldal erősödött. Ekkoriban Quorthon Wagner hatására hivatkozott, s a komolyzene e lemez óta jelen volt művészetében. A remek Twilight of the Gods után készült lemezek közül igazán kiugróak csak a klasszikus-epikus hatásúak (Blood on Ice, Nordland I-II).

(igen, tényleg VivaTV, meglepő, de igaz :D)

A bejegyzés trackback címe:

https://ka666una.blog.hu/api/trackback/id/tr442741279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása